Wij zijn de familie Smits uit Zutphen

 

In 2000 hebben we onze eerste hond aangeschaft. Onze kinderen kregen de leeftijd dat ook zij goed met een hond konden omgaan. Na de nodige rasboeken uit de bibliotheek te hebben gelezen. Kwamen we tot de keus van de Berner Sennenhond.

Onze Syra ging al vrij jong mank lopen. Groeipijnen volgens de dierenarts. Bij de eerste foto's die gemaakt zijn van haar poten was niets te zien. Tijdens dit bezoek aan de dierenarts hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de Tatra.

We waren op slag verliefd op dit ras. We hebben wat speurwerk verricht en zijn bij een fokker gaan kijken. Uiteindelijk hebben we dik een jaar gewacht voordat we onze eerste Tatra hadden. Syra en Nowak konden het prima samen vinden, maar de inspanning was voor haar te veel. Ze ging weer moeilijk lopen. Uit de heup en elleboogfoto's bleek dat ze artrose had en hele slechte heupen. Op driejarige leeftijd kreeg ze het ook nog aan haar nieren en uiteindelijk hebben we haar moeten laten gaan.

Met Nowak zijn we shows gaan lopen zodat hij indien nodig ingezet kon worden voor de fok. Na enige tijd besloten wij een partner voor Nowak te zoeken. Febr. 2007 is Laska bij ons gekomen. Het leek ons leuk om een keer een nestje te fokken. Kennelnaam aangevraagd, Heupen en ogen laten controleren en de nodige shows gelopen. Met Laska hebben we 2 nestjes gefokt.  In 2012 hebben we Yill uit Oostenrijk gehaald en ook met haar hebben we nu 2 nestje gefokt.
In 2018 hebben we Luba uit Polen geimporteerd. Met haar hopen we in de toekomst 1 of 2 nesten te fokken.

Naast de honden hebben we ook nog 2 Noorse boskatten.  Belle en Minoes en 2 Europese korthaar poezen. Indy en Nala.